پیش بینی قیمت خودرو در سال 99
قیمتگذاری خودرو در کشور همواره جزو چالشهای اساسی در حوزه صنعت خودرو است و همیشه با حاشیههای زیادی همراه است. طی دو سال اخیر صنعت خودرو به واسطه تحریم با مشکلات زیادی روبه رو بود و این موضوع بر میزان تولید نیز تاثیر گذاشت. البته به خاطر سایر عوامل وارد شده به این صنعت به علت تشدید تحریم ها وضعیت صنعت خودرو هر روز بدتر از روز قبل شده است و تغییرات ناگهانی قیمت خودرو در سال 99 همه را بهت زده کرده است. در این مقاله قصد داریم تا به عوامل موثر بر پیش بینی قیمت خودرو در این سال بپردازیم. با ما همراه باشید.
عوامل موثر بر قیمت خودرو
برای درک بهتر روند قیمت خودرو در سال 99 بهتر است ببینیم، چه پارامترهایی بر قیمت خودرو اثر گذار است؟ شاید بتوان گفت پارامترهای پیدا و پنهان زیادی وجود دارد که از بیان کردن برخی از آنها معذوریم، اما مهمترین پارامترهای تاثیرگذار بر قیمت خودرو که میتوان آنها را کنترل کرد عبارتند از:
1. قیمت ورق گالوانیزه
2. قیمت دلار
3. تقاضا
4. تحریمها و کاهش مناسبات اقتصادی با تولیدکنندگان قطعات خودرو
5. ممنوعیت واردات خودرو و ترخیص نشدن خودرو
تاثیر قیمت ورق گالوانیزه بر قیمت خودرو
ورقهای مورد استفاده در خودرو، ورقهای گالوانیزه با طیف وسیعی از ضخامتها را شامل میشوند، ضخامتهای مورد استفاده در ایران بین 4 تا 5 میلیمتر و پر تقاضاترین آنها معمولا 5/1 میلیمتر میباشد
در هفته اول اسفند ماه 97، قیمت ورق خودرو 5/1 میل، برای هر کیلو 8690 تومان بود، اما امروز قیمت همان ورق به 14 هزار تومان در هر کیلو رسید. این به معنای افزایش 61 درصدی قیمت ورق در طی یکسال گذشته است. اما نکتهای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که روند قیمت در طی این مدت کاملا صعودی نبوده است، بهعبارتی تا 20 اردیبهشت قیمت تا سطح 9880 تومان در هر کیلو رسید اما پس از آن وارد فاز رکودی شد و تا هفته اول آبان ماه، تا سطح 6850 تومان هم کاهش یافت. در طرف مقابل نیز، قیمت خودرو تحت تاثیر رکود بازارها قرار گرفت و تقریبا در بازه مشابه زمانی گفته شده، به میزان 10 میلیون تومان (برای تیبا) کاهش قیمت را تجربه کرد و به سطح 47.5 میلیون تومان در بازار آزاد رسید
قیمت دلار عامل اصلی تعیین کننده قیمت خودرو
پارامتر بعدی که باید در پیشبینی قیمت خودرو در سال 99 در نظر داشته باشیم، نوسانات قیمت دلار است. این پارامتر با توجه به وابسته بودن برخی قطعات خودرو به واردات از سوی کشورهای دیگر، پارامتر موثر و مهمی است که قیمت خودرو را تحت تاثیر خود قرار میدهد. بنابراین موازی با نوسانات چشمگیر دلار، شاهد نوسانات قیمت خودرو نیز خواهیم بود.
تقاضا و تحریمها و کاهش مناسبات اقتصادی با تولیدکنندگان قطعات خودرو
پارامتر سوم و چهارم یعنی، تقاضا و تحریمها و کاهش مناسبات اقتصادی با تولیدکنندگان قطعات خودرو عواملی هستند که به صورت کمتری روی قیمت خودرو در ایران موثر بودهاند. البته نقش این 2 پارامتر در دیگر کشورها پررنگتر و جزو عوامل اصلی اثرگذار بهشمار میآید ولی در ایران، به دلیل ملتهب بودن بازار نقش کمتری از خود نشان داده است. چراکه دلالان جای خالی تقاضای واقعی را پرکردند و همچنان تقاضا را بالا نگه داشتهاند. با این حال طبیعی است که وقتی بازار مسکن، آهن آلات و خودرو در شش ماهه اول سال 98 وارد فاز رکودی شد، بازار خودرو نیز از این رکود بینصیب نماند و تقاضای واقعی دچار افت شدید شد.
در مورد اثر تحریمها نیز بایدگفت که تحریمها موجب کمبود مواد اولیه و همچنین قطعات مهمی از جمله موتور خودرو میگردد و همین موضوع عاملی برای افزایش قیمتها در نظر گرفته میشود و از آنجایی که احتمال ممنوعیت واردات در سال 99 بیش از سال 98 میباشد، بنابراین ادامه روند محدودیتها و افزایش آن در سال 99 نیز وجود خواهد داشت.
تاثیر ممنوعیت واردات خودرو بر قیمت خودرو
بی تردید ممنوعیت واردات خودرو روی افزایش قیمت خودروهای خارجی و حتی داخلی در کشور تاثیر می گذارد. با توجه به قیمت ارز و مشکلات وابسته به آن و وضعیت بودجه سال 99 احتمال آزادسازی واردات خودرو در سال 99 بسیار پایین و تقریبا می توان گفت که بعید است. بنابراین یک بار دیگر می توان در مورد پیش بینی قیمت خودرو در سال 99 این طور اعلام کرد که تمام شواهد و قرائن حاکی از افزایش قیمت ها است.
قیمت خودرو تا کجا افزایش پیدا می کند؟
حقیقت این است که تا زمانی که سیاست های دولت مبنی بر چاپ پول و افزایش نقدینگی به شکل موجود ادامه داشته باشد، بازار خودرو همچنان پر نوسان خواهد بود و روزهای آرام را تجربه نخواهد کرد. حتما می دانید که میزان نوسان قیمت خودرو به افزایش میزان تقاضا و کنترل قیمت دلار بستگی دارد. مدامی که سیاستهای دولت در حوزه پولی به این شکل ادامه داشته باشد، پیش بینی قیمت خودرو در سال 99 به هیچ وجه سخت نخواهد بود، زیرا تمام شواهد نشان می دهد که سیر صعودی افزایش قیمت خودرو همچنان ادامه خواهد داشت و به سال های بعد هم خواهد رسید.
شاید در مدت زمان های محدودی این افزایش قیمت با سرعت کمی ادامه پیدا کند، اما به هر حال متوقف نمی شود و دوباره سرعت هم می گیرد. وقتی اقتصاد مریض باشد و چاره ای برای درمان و مداوای آن فراهم نباشد و وقتی مسئولان بیشتر از اینکه به فکر اوضاع اقتصادی کشور باشند، به منفعت های شخصی فکر می کنند، نباید انتظار اوضاع بهتر هم داشت، زیرا هر لحظه بدتر شدن و وخیم تر شدن اوضاع محتمل تر از بهتر شدن اوضاع است.