دیفیوزر چیست؟
وقتی که با خودرو و با سرعت در جاده در حال حرکت هستید، هوا از سه جهت در اطراف آن به حرکت در می آید: روی خودرو، زیر خودرو و جوانب آن.
خودروسازان با ایجاد انحنا در گوشه های بدنه در این 3 بخش خودرو در هنگام طراحی، تلاش می کنند که خودرو کمترین برخورد را با هوا داشته باشد و بتواند شتاب و سرعت بگیرد. اما اگر خودرو سرعت بسیار زیادی داشته باشد، مثلا چیزی در حدود 200 کیلومتر، جریان هوایی که با سرعت از زیر خودرو عبور می کند، نیرویی ایجاد می کند که انتهای خودرو را به سمت بالا حرکت می دهد و این می تواند برای خودروها خصوصا در سر پیچ ها خطرناک باشد. اینجاست که پای قطعه ای به نام دیفیوزر به میان می آید. به همین خاطر قصد داریم در این مقاله شما را با این قطعه و کاربردهای آن در خودرو آشنا می کنیم. با ما همراه باشید.
با بالا رفتن سرعت خودروها، جریان هوای اطراف خودرو به شدت افزایش مییابد و همین یکی از عوامل ضعیف شدن چسبندگی خودرو به زمین و همچنین هندلینگ خودروها است.
از این رو، برای خودروهای اسپرت که توانایی رسیدن به سرعتهای بالا را دارند، قطعاتی به صورت فابریک یا جانبی طراحی میشود که در سرعتهای بالا راننده بتواند خودرو را کنترل کند.
همانطور که در بالا گفته شد یکی از این قطعات دیفیوزر است. این قطعه در قسمت عقب خودرو و زیر سپر نصب میشود. این قطعه یکی از اجزای آیرودینامیک خودرو است و با هدایت کردن جریان هوایی که از زیر خودرو عبور می کند، باعث افزایش "Downforce" (نیروی پسا یا پسار/نیروی پایین رونده) میشود.
هنگامی که خودرو به سرعت بالا میرسد، فشار هوایی که از زیر خودرو عبور میکند باعث میشود تا انتهای خودرو به سمت بالا برود و به همین علت چسبندگی تایرها به زمین کم میشود. نقش دیفیوزر این است که با ایجاد Downforce انتهای خودرو به سطح زمین فشار بیشتری وارد کند و در کل پایداری بهتری، مخصوصا در سر پیچها داشته باشد.
به طور خلاصه نقش دیفیوزر، افزایش پایداری خودرو در سرعتهای بالا است.
قابل ذکر است که نصب دیفیوزر بر روی خودروهای غیر اسپرت مثل پژو 405 و پراید هیچ تاثیری بر روی هندلینگ خودرو نداشته و صرفا جهت زیبایی استفاده میشود.
البته باید بگوییم که دیفیوزر در قسمت جلو هم استفاده می شود. در خودروهای مسابقه (می توانید دربین خودروهایی که در مسابقات 42ساعته لمان شرکت می کنند ببینید) این قطعه از همان بدو ورود هوا فشار آن را می کاهد. برخی از دیفیوزرهای جلو، هوا را به سمت چرخ های جلو هدایت می کنند. لیکن اغلب تیونرها برای این منظور از اسپویلر لیپ استفاده می کنند که در مورد کارکرد و انواع آن نیز خواهیم نوشت.
نوعی از دیفیوزرها دوطبقه ( double-decker) یا چندطبقه(Multi-deck)هستند؛ به این معنا که بعضا دو یا چند طبقه دارند. برای نخستین بار سال 2009 تیم های براو نجی پی، ویلیامز و تویوتا در مسابقات فرمول یک از این دیفیوزر استفاده کردند.
در پایان لازم به ذکر است که دیفیوزرها از مواد اولیه مختلفی ساخته می شوند که مهم ترین و گران ترین نوع آن، الیاف کربن است. الیاف کربن چندین برابر فولاد مقاومت دارد و ضمنا چند برابر سبکتر از فولاد و حتی مواد پلاستیکی است، اما با این حال دیفیوزرهای پلیمری و کامپوزیتی نیز در خودروها به کار گرفته می شوند.